Telefonszám: +36 30 505 8413
Mit keres?
Jármű Szélesség
Magasság
Átmérő
Gyártó
Keresés
Jármű Szélesség
Magasság
Átmérő
Gyártó
Keresés
banner-1559311347704348281491.png

Tévhitek a nyári gumik használatáról

1. A téli gumik megfelelnek egész éves használatra is.

Az ugyan köztudott, hogy ha a hőmérséklet lecsökken és tartósan 7°C alatt is marad, akkor le kell cserélni a nyári abroncsokat a téli szettre, de mi a helyzet a fordított esettel? Sokan azért használják egész évben a téli gumikat, mert azt vallják, hogy ezzel spórolhatnak. Abba viszont már kevesen gondolnak bele, hogy mivel más a kétfajta abroncs összetétele, a téli gumik melegebb időben hamarabb elkopnak, ráadásul a vizes úton sokkal jobban is csúsznak mint a nyáriak.

2. Nem szükséges teljes szettet cserélni.

Az egyik legnagyobb tévhit a nyári gumik kapcsán, hogy elegendő csak kettőt cserélni, és a legkopottabbakat kivenni a szettből. Ez a legrosszabb dolog, amit tehetünk, hiszen bár a hajtott tengelyen lévő gumik végzik a tapadás jelentős részét, összességében mind a négy tengelyen megfelelő minőségű nyári gumi szükségeltetik ahhoz, hogy megfelelő stabilitást és tapadást kapjunk.

3. Semmit sem befolyásol a guminyomás.

Súlyos tévedés! Az abroncsok használhatóságát ugyanis jelentősen befolyásolja, hogy milyen a guminyomás. A nem megfelelő értékre felpumpált abroncsok következtében ugyanis a gumik nem egyenletesen kopnak, így csökkenhet élettartamuk, valamint az autónk rázhat, kezelhetetlenné válhat, sőt, akár többet is fogyaszthat. Érdemes ezért hetente, de legalább minden hosszabb út előtt, hideg állapotukban ellenőrizni a kerekek légnyomását!

4., Öreg gumi, nem vén gumi!

De igen. Az abroncsok életkorát is figyelembe kell venni használatkor, az 5-6 évnél idősebb gumikat már ne használjuk, még akkor se, ha hibátlanok, és korábban csak a garázsban vagy a padláson pihentek! Az anyaguk öregedése miatt sokkal nagyobb veszélyt rejthetnek magukban, mint a kopottabb, egyéves abroncsok. Az abroncsok életkorának meghatározására használjuk a DOT számot!

5., Mindegy, hogyan tároljuk a leszerelt gumiabroncsokat.

Nem, abszolút nem mindegy. Vannak szabályok, amiket érdemes betartani, hogy megvédjük abroncsaink állapotát, ezek a következők:

  • Mielőtt elpakolnánk a leszerelt kerekeket, vízzel alaposan tisztítsuk meg a szennyeződésektől, szárítsuk meg és kezeljük őket megfelelő ápolószerekkel.

  • Válasszunk száraz, páramentes helyet a tároláshoz, ahol tartósan 15 fok körüli a hőmérséklet.

  • Ügyeljünk arra, hogy az abroncsok ne érintkezzenek különböző kemikáliákkal, és ne érje őket napfény. Ehhez a legkézenfekvőbb megoldás, ha egy ponyvával letakarjuk őket.

  • Mindig jelöljük krétával a kerekeken, hogy hová volt felhelyezve az autónkon.

  • A felnire szerelt abroncsokat felfüggesztve vagy egymásra rakva, míg a felniről leszerelteket állítva, időnként forgatva tároljuk.

2018.06.01.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.

Segítünk, hívjon

+36 30 505 8413