Telefonszám: +36 30 505 8413
Mit keres?
Jármű Szélesség
Magasság
Átmérő
Gyártó
Keresés
Jármű Szélesség
Magasság
Átmérő
Gyártó
Keresés
banner-1573828599201252987142.png

Hogyan válasszunk nyári gumit?

A gumiabroncs állapota alapvetően határozza meg a jármű és az úttest közötti erőátvitelt. Hogy mit is jelent ez? Mindössze a gumi mérete, az a bizonyos négytenyérnyi felület áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a létrejövő súrlódást kihasználva lassítsunk, gyorsítsunk és kanyarodjunk. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen „lábbelit” kap járművünk. Íme, azok a tulajdonságok amiket érdemes ellenőrizni nyári gumi vásárlása előtt:

a., Anyag:

Az abroncsok fő alkotóeleme a kaucsuk, de nem mindegy, hogy nyári és téli gumi esetében milyen arányban van jelen, ugyanis a gumi a hőmérséklettel „együtt mozog”: hidegben megkeményedik, melegben meglágyul. Ezt a változást a gyártók különböző adalékanyagokkal képesek befolyásolni a gyártása során. A nyári gumik ezért a legjobb tapadási tulajdonságaikkal melegben rendelkeznek, és nem kell attól félni, hogy alkotóelemeik a forró nyári napokon gyorsan távoznak belőlük.

b., Mintázat

A nyári gumiabroncsok mintázatukban is eltérnek a téliektől. A nyári gumik futófelületén végig ún. hosszanti mintaárok figyelhető meg. A téli gumiktól eltérően nincsenek mikrobarázdák, ellenben annál több, az abroncs szélei felé vezető mély barázdát találunk, amelyek a víz elvezetésére szolgálnak.

c., DOT számok

Habár a nyári abroncsok esetében nincs olyan maximális korhatár ami után nem használható (télieknél 6 év), azért mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy pontosan mikor gyártották az abroncsot. Pláne, ha használt abroncs vásárlása is szóba került.

A DOT egy rövidítés (United States Department of Transportation), amely jelölése az abroncsokon négy számjeggyel történik, amikből egyértelműen kiderül, hogy mikor jött le a gumi a gyártósorról. A DOT szám értelmezése a következő: az első két számjegy a gyártás hetét jelöli, míg a második két szám a gyártás évére utal.

d., Márka

Gumiabroncsból óriási választék van, ahogy az webáruházunkban is tapasztalható. Általánosságban elmondható, hogy a klasszikus nagynevű márkák, mint a Continental, Pirelli, Michelin, Bridgestone stb. drágábbak, de tudni kell, hogy pont ezek a cégek fordítanak a legtöbbet abroncsaik fejlesztésére, tesztelésére, ami meg is látszik a teszteken elért eredményeikben. A középkategóriás márkák termékei általában még megfelelő ellenőrzés mellett készülnek, minőségi kifogások sem nagyon vannak velük, az alsó polcokon pedig jellemzően a kínai abroncsokat találjuk.

Nézzen szét nyári gumi kínálatunkban, válogasson kedvére akár prémium kategóriás termékeink közül is!

 

2018.05.11.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.

Segítünk, hívjon

+36 30 505 8413